Dergide ara

Yazı başlıkları, yazar adları ve sayı adları içinde arar. Şapka ve büyük harf fark etmez: “adalet” yazınca “Adâlet” de bulunur.

Göz atın: Sayılar · Yazarlar · Arşiv

Renklerin Su ile Buluşması Ebru

9. Sayı · 2008/1

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

Gü­nü­müzde in­sa­noğlu telaş, ko­şuş­turma içinde gün­le­rini heba et­mekte, ge­riye dönüp bak­tı­ğında bir arpa boyu yol iler­le­ye­me­di­ğini ve ken­dine zaman ayır­ma­dı­ğını fark et­mek­te­dir. Bu du­rumu mu­ha­sebe edip ken­disi için “ne ya­pa­bi­li­rim?” diye ara­yışa gir­diği an ise en şanslı anı­dır. Çünkü için­deki gizli kalan duy­gu­lar “beni keş­fet” demiş, maddî alem­den ma­nevî ale­min hik­me­tine ulaş­mak için ka­pı­lan ara­la­ya­rak ışığı ya­ka­la­mış­tır.

İşte bu ka­pı­lar­dan bi­rinde, Ebru sa­natı, sizi ışığa ka­vuş­tu­ra­cak, sabrı öğ­re­tip mü­te­va­zı­lığı aşı­la­ya­cak, içi­niz­deki sa­nat­sal cev­her­leri keş­fet­me­nize yar­dım ede­cek ve yeni dü­şünce ufuk­ları oluş­tur­maya baş­la­ya­cak­tır. Ta­bi­atta var olan nes­ne­leri daha iyi in­ce­le­me­nin yol­la­rını öğ­re­te­cek aynı za­manda sos­yal iliş­ki­leri ve es­te­tik bakış açı­sını zen­gin­leş­ti­rip zaman kav­ra­mını dur­du­ra­cak tek­ne­nin ba­şına geçip de ça­lış­maya baş­la­yınca ger­gin­lik stres ve yor­gun­luğu atıp, ça­lışma bit­tik­ten sonra ru­hu­nuzu ta­ze­le­ye­rek maddî âleme mutlu dön­me­nizi sağ­la­ya­cak­tır.

Ab “su”, Ru “yüz”

Suyun yüzü… Ebru, suyun üze­rine resim çizme sa­natı… Suya resim çiz­mek ce­sa­ret işi­dir. Su dal­ga­lansa (ma­a­zal­lah) bo­zu­lur desen. Elin tit­re­me­me­sini ge­rek­ti­rir. Hem ce­sa­retli olmak hem de elin tit­re­me­mesi. Zor iş. Sonra alıp o ren­gâ­rengi bir kâ­ğıda ak­tar­mak ( Renk kâ­ğıda geç­ti­ğinde pür-u pak olur su ).

Su ve siz…

Te­fek­kür ede­bi­len­ler için suyun üze­rinde neler olur neler… İçi­niz­deki fır­tı­na­la­rın, se­vinç­le­rin, aşk­la­rın suya yan­sı­ma­sı­dır ebru… Ebru bir ta­raf­tan suyu yu­mu­şa­tır­ken, diğer ta­raf­tan da ru­hu­nuzu yu­mu­şa­tır “ Her şeyin sudan ya­ra­tıl­dı­ğını bil­mi­yor­lar mı..?” (En­biya 30 ) “O sudan bir şey­ler ya­ra­tıp da onu soy sop yapan değil midir; Rab­bin (her şeye) ke­mâli ile ka­dir­dir.” (Fur­kan 54)

Su ve renk…

Yüz­lerce yıl­lık bir tarih; sa­yı­sız renk, desen… Ve bu renk ve de­sen­le­rin ar­dına sak­lan­mış duy­gu­lar… Büyük bir aşkla atı­lan her boya dam­lası sizin gü­lüm­se­me­niz ya da göz­ya­şı­nız­dır… Su üze­rinde yüz­dü­rü­len renk­ler de­sen­le­nir. Ancak bu­rada de­sen­le­nen, renk­ler de­ğil­dir. Ebru- zenin gön­lün­den gelen yan­sı­ma­dır. Çünkü gaye; bo­yalı veya renkli kâğıt yap­mak değil, İlâhî gü­zel­liğe yak­laş­mak­tır.

Ebru ve ruh…

Alem-i İmkân ola­rak gör­düğü ebru tek­ne­si­nin ba­şına, boy ab­desti ala­rak otu­ran eb­ru­zen şöyle dua ederdi:

Bis­mil­lâ­hir­rah­mâ­nir­ra­him. İlâhî, yâ Rabbî! Ezel’deki Hükm’üne uygun ola­rak bu tek­nede olu­şa­cak na­kış­la­rın, Hil­ka­ti­nin na­kış­la­rında gizli olan Hik­me­tini idrâk et­mek­ten âciz
olan bu ku­lu­nun nef­sini ele ge­çi­rip de enâ­niy­ye­tini az­dır­ma­sına izin verme! Nef­simi, Senin gibi bir Ya­ra­tıcı olma veh­min­den de, bu veh­min do­ğu­ra­cağı bir gizli şirk­ten de, ba­şarı hır­sın­dan da koru, yâ Hafız! Bu ga­ribi “Lâ Fâile İl­lâl­lah” sır­rı­nın ede­biyle donat! Bu tekne ba­şın­daki za­ma­nımı Senin zik­rinle gü­zel­leş­tir ve sana olan kul­lu­ğu­mun bir ni­şâ­nesi ola­rak kabûl et! Des­tûr yâ Hakk!

Ve ilk fırça dar­be­siyle ya­yı­la­cak olan bo­ya­la­rın ih­ti­şâ­mını, gönlü if­ti­hârla dolan bir sa­nat­kâr ola­rak değil de, ak­sine, Cenâb-ı Hakk’ın kud­re­ti­nin basit ve mü­te­vâzı bir aracı ol­du­ğu­nun id­râ­kiyle sey­re­derdi…

Siz de pe­şine düş­tü­ğü­nüz renk­leri suyun üze­rinde ya­ka­la­yın. Eb­ru­nun üze­ri­nizde ya­rat­tığı bu duy­gu­sal dö­nü­şümü, ke­mâ­lat yo­lunda önemli bir adım at­tı­ğı­nızı his­se­din… Za­manı dur­du­run, ya­şa­dı­ğı­nız anın yani şim­di­nin dü­şün­sel ni­te­li­ğini açığa çı­ka­rın.