İçeriğe geç
Anasayfa » İÇECEKLER ZARARLI MI?

İÇECEKLER ZARARLI MI?

Konumuz tabii ki alkolsüz içecekler. Hani şu her lokantaya gidişimizde garsonun, “Ne içersiniz?” sorusuyla masamıza gelen gazlı, gazsız, taze sıkma v.s. içecekler grubu…

Geçtiğimiz günlerde  ünlü bir tıp dergisinde yayınlanan bir çalışmanın sonuçları kafamızda bu konudaki pek çok soruya büyük ölçüde cevap verdi.

Avrupa çapında yaklaşık 450 bin kişi üzerinde yapılan çalışmanın sonuçlarına göre günde iki veya daha fazla bardak (alkolsüz) içecek alanlarda ölüm oranı, hiç içmeyenlere göre %26 daha fazla yüksek bulunmuş. Hatta sunî tatlandırıcılı içeceklerin kalp sağlığı üzerindee (doğal şekerle tatlandırılmışlara oranla) daha zararlı bile olduğu gösterilmiş. Bu çalışma bu konudaki ilk çalışma da değil. Daha önce de 2019 yılının başlarında yayınlanan iki çalışmada benzer sonuçlar gösterilmişti.

Daha açık anlatmak gerekirse, sağlıklı yaşamak adına tercih edilen -diyet, light, zero- diye adlandırılan gazlı içecekler, tam tersine kalp sağlığına zarar veriyor. Yine şekerli içecekler de -başka zararlara ilaveten- özellikle sindirim sistemine ölümcül zararlar verebiliyor.

Şekerli-tatlandırıcılı içeceklerin zararı bu kadarla da kalmıyor. Bu içecekleri çok tüketenlerde parkinson hastalığı ve kolorektal kanserler de çok daha sık olarak gelişiyor.

Daha sağlıklı olmak adına tercih ettiğimiz taze sıkma meyve suları bile aslında çok da masum değil.

Örneğin; 200 gr portakalı yemek yerine sıkıp suyunu içtiğinizde, vücudunuza normalde girmesi gereken 4.4 gr lif, 110 IU C vitamini, 6.4 mg A vitamini ve 58 mg kalsiyum direkt olarak çöpe atıyorsunuz. Dahası, tükettiğiniz 16 gram liften yoksun şeker (früktoz) direkt olarak kana karışarak kan şekerinizde ani yükselmeye ve uzun dönemde pek çok zarara yol açıyor.

Özet olarak gazlı, gazsız, meyveli, taze sıkma, sodalı, şekerli veya tatlandırıcılı v.s. her türlü içecek aslında sağlığımız için önemli şekilde zararlı. Yemeklerle beraber veya susadığımızda içebileceğimiz en değerli sıvılar su, şekersiz olmak kaydıyla çay ve kahve. Ve tabii ki ev yapımı yoğurttan yapılan milli içeceğimiz olan bol sulu ayran