İçeriğe geç
Anasayfa » YUMURTA SAĞLIĞA ZARARLI MI?

YUMURTA SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Bize takdir edilen yaşam süresini sağlıklı ve kaliteli bir şekilde geçirmek için şüphesiz ki doğru beslenmek önemli. Ancak “doğru” ne? Özellikle sağlık konusunda belli bir dönem doğru olarak anlatılanlar, belli süre sonra tam tersine yalanlanabiliyor.

Yumurta konusu buna iyi bir örnek. On-on beş yıl öncesine kadar kötülenen ve sıkı şekilde yenmesi yasaklanan yumurtanın önceleri çok da zararlı bir yiyecek olmadığı ve ölçülü şekilde yenebileceği söylendi. Son zamanlarda yapılan araştırmalar ise yumurtanın sağlıklı, insanlar için tam tersine “faydalı” bir gıda olduğunu ortaya koyuyor.

Sağlık otoriteleri kalp hastalığı riskinin azaltılması adına günde en fazla 300 mg kolesterol tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar. Oysa iri boy tek bir yumurtada yaklaşık 200 gram kolesterol var. Bu düz mantıktan yola çıkan bilim adamları bu yüzden yıllarca yumurta tüketimini azaltmayı önerdiler.

Besin değeri çok yüksek bir gıda olan yumurtanın yasaklanmasına karşı çıkanlar ise alternatif tezler ürettiler. Bir kısım bilim adamı Batı insanının yumurtayla beraber yediği cips ve jambon gibi trans ve doymuş yağdan zengin diğer gıdaları suçladı. Bazıları ise yumurtanın yalnızca beyazının tüketilmesini önerdi. Çünkü kolesterol yumurtanın yalnızca sarısında mevcut ve beyaz kısım ise tam tersine kolesterolsüz. Bu nedenle bazı bilim adamları ve özellikle sporcular yalnızca yumurta beyazını tercih ettiler.    Oysa zaman içinde yapılan çalışmalar yumurta tüketiminin -bilinenin tersine- sağlığa faydalı olduğunu gösterdi. Nitekim bu Mayıs ayında dünyaca ünlü bir kalp dergisinde yarım milyon Çinli üzerinde yapılan bir çalışmanın sonuçları yayınlandı. Buna göre günde bir kere yumurta tüketen Çinlilerde, yemeyenlere göre kalp hastalığından ölme riski {e0a8e66316dc8f5d591ba55bcacf7338a4d87a0882161bf818f1807d6da55e8f}18, beyin kanamasından ölme riski ise {e0a8e66316dc8f5d591ba55bcacf7338a4d87a0882161bf818f1807d6da55e8f}28 daha az bulunmuştu.[1]

Kısacası son zamanlarda yayınlanan birçok diğer çalışma gibi bu çalışma da, yumurta tüketiminin -şimdiye kadar sanılanın aksine- sağlığa yararlı olduğunu ortaya koydu.

Yumurta, bir canlının gelişimi için gerekli bütün besin unsurlarını yeterince içeren mucize bir besin. Rabbimizin biz kullarına cömert bir ikramı. Son derece ucuz ve kolay ulaşılabilen bir protein kaynağı. Özellikle çocuk ve gençlerin gelişimi için de mutlaka yemek listelerimizde ön planda bulunması gereken bir besin.


[1] Fuller NR, Sainsbury A, Caterson ID, Denyer G, Fong M, Gerofi J, Leung C, Lau NS, Williams KH, Januszewski AS, Jenkins AJ, Markovic TP; Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study—randomized weight-loss and follow-up phase, Am J Clin Nutr,nqy048. Published online 07 May 2018. DOI: 10.1093/ajcn/nqy048