İçeriğe geç
Anasayfa » GASTROÖZEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI (GÖRH)

GASTROÖZEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI (GÖRH)

Gastro (mide), özefagus (yemek borusu), reflü (geriye doğru kaçış).

Mide içeriğinin ve dolayısıyla asit ve safralı sıvıların geriye doğru gelerek yemek borusuna ve/veya ağza kaçmasına reflü denir.

Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması her zaman hastalığa neden olmaz. Esasında, normal insanlarda gün içerisinde yemek borusuna zarar vermeyen kısa süreli reflü periyotları olmaktadır. Eğer bu reflünün sıklığında artma ve yemek borusunda kalış süresinde uzama olursa o zaman birtakım belirtilerin oluşmasına ve doku hasarına neden olabilir veya her ikisi bir aradaysa bu duruma Gastroözefageal reflü (GÖRH) hastalığı adı verilir.

GÖRH son derece yaygındır. Yetişkin nüfusun {e0a8e66316dc8f5d591ba55bcacf7338a4d87a0882161bf818f1807d6da55e8f}10-30’unu etkileyen önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar.

Reflü Niçin Oluyor?

GÖRH oluşması birçok faktörün etkili olduğu bir süreç olup, bu süreci engelleyen mekanizmaların bozulması veya yetersiz kalması süreci kolaylaştıran etkenlerin baskın gelmesi sonucunda reflü oluşur. Yani kâinatta nasıl bir denge varsa, insan vücudunda da aynı denge hep vardır. Zararlı hasar oluşturacak faktörlerle korucuyu mekanizmalar arasında denge bozulunca hastalık oluşmaktadır.

Reflü Belirtileri (Semptomları)

Nelerdir?

Reflü hastalığının en sık belirtisi midede ve göğüs ortasında yani göğüs kemiğinin arkasında yanmadır. Bu yanma haftada iki veya üç kez veya daha fazla oluyorsa reflü hastalığından söz edilebilir. Genelde bu yanma hissi karın üst kısmından başlayıp göğse doğru ve bazen boğaza ve sırta doğru yayılma gösterir.

Bazen kalp hastalarındaki göğüs ağrısını (angina pectoris) taklit edebilir. Anginal ağrı daha çok eforla ilişkili, reflü hastalığına bağlı ağrı daha çok yemeklerle ilişkilidir. Her zaman bu ayrımı yapmak kolay olmayabilir o zaman ayırıcı tanıya gidebilmek için bazı özel testlere ihtiyaç duyulur.

Reflü olan mide içeriği ağza kadar gelebildiği gibi bazen de ağızda acı ekşi mide içeriği şeklinde hissedilmektedir.

Bazen ağza su gelmesi yanında, refleks olarak tükürük salgısının artmasına bağlı aşırı tükürük salgılanması (hipersilasyon) olabilir.

Geğirti, gaz, şişkinlik gibi semptomlar olabilir.

Bazen de atipik GÖRH semptomları görülür bunlar;

-Sırta vuran ağrı

-Akciğer semptomları, astım, bronşit, kronik öksürük

-Kulak Burun Boğazla ilgili semptomlar,

Ses kalınlaşması, ses kısıklığı, ses yorgunluğu, seste çatallanma, kronik sinüs sorunları, sık boğaz temizleme alışkanlığı, boğazda yabancı cisim hissi, ağız, nefes kokusu (Halıtozis), horlama, hıçkırık gibi semptomlara neden olabilir.

Reflü Tanısı (Teşhis) Nasıl Konur?

En önemli tanı yöntemi hastanın şikâyetleridir. Yakınmaları ile reflü olduğu düşünülen bir kişide hiçbir test yapmaksızın tedaviye başlanabilir ve eğer reflü tedavisine yanıt alınırsa reflü tanısı koyulabilir.

Tipik öykü veren hastalarda, örneğin; asit baskılayıcı tedaviye dramatik yanıt veren, göğüs kemiği arkasında yanması olan veya regürjitasyon (ağza acı su gelme) olan hastalarda sadece GÖRH tanısı koymak için ileri tanısal test yapmak gerekli değildir. Bu tip hastalarda endoskopik muayene yapılarak daha agresif medikal tedavi gerektiren bir durum olan özefajit (mukozada kızarıklık, ülser gibi) bulgular aranabilir.

Bazı özel durumlarda yemek borusuna özel bir kateter yerleştirilip 24 saatlik pH ölçülmesi ve yemek borusuna Asit kaçağı izlenebilir.

Reflü Nasıl Önlenebilir?

Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Yaşam tarzında yapılacak aşağıdaki değişiklikler reflü gelişimi riskini azaltabilir.

-Aşırı kilolu iseniz kilo vermeyi denemek

-Büyük, yağ içeriği yüksek öğünler ile yatma zamanı atıştırmalardan uzak durmak,

-İçilen kahve sayısını sınırlandırmak,

-Alkol ve sigara içmemek,

-Reflüye yol açan gıdalardan kaçınmak. Bu gıdalar; yağlı ve kızarmış gıdalar, nane, alkol, kahve, çikolata, gazlı içecekler, salça, ketçap, hardal, sirke, narenciye sularıdır.

-Reflüye yol açan bazı ilaçlardan kaçınmak. Bu ilaçlar; bazı tansiyon ilaçları, üst solunum yolu hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar (teofilin içeren), doğum kontrol ilaçları, psikiyatrik sakinleştirici ilaçlar, aspirin ve romatizmal hastalıklarda kullanılan ağrı kesici ve antiinflamatuvar ilaçlar

Reflü Nasıl Tedavi Edilir?

Reflü tedavisi yakınmaların şiddetine göre ayarlanır. Hafif belirtiler varsa; ilk tedavi diyet ve yaşam tarzı değişiklikleridir.

-Yatma zamanına çok yakın bir saatte yemek yemekten kaçının (yatmadan en az 2-3 saat önce yemek yemeyi bırakmayı deneyin)

-Yemeklerden sonra uzanmaktan kaçının

-Az, düzenli öğünler yiyin

-Midenin üzerinde basınç oluşturan sıkı kıyafetler giymeyin.

-Gerekirse kilo verin.

-Sigarayı bırakın

-Yatağınızın başını 10-15cm yükseltmeniz, gece saatlerinde meydana gelen reflüyü azaltmaya yardımcı olabilir.

Eğer belirtiler şiddetliyse, doktorunuz sizin için en uygun olan ilaçları size önerecektir.

Tedavide en sık kullanılan ilaçlar, Antiasitler ve asit salınımını baskılayan (Proton pompa inhibitörleri)  ilaçlardır.

Antiasitler; birçok vakada belirtileri başarılı bir şekilde kontrol altına alır.

Reflü hastalığı son 15 yıldır bilinmektedir.

Reflü hastalığı ile ilgili ilk semineri Ankara’da bir otelin konferans salonunda dinlediğimizde, konuşmacı yabancı uyruklu bir akademisyen reflünün görülme sıklığı ile ilgili rakamları verdiğinde Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden katılan bütün hekimler, akademisyenler bizde bu aralar olmadığını söyleyince konuşmacı süpermarketlerdeki katkı maddelerini göstererek bu tür gıdalar tüketildikçe reflü hastalığını artacağını belirtmişti. 1997 yılında {e0a8e66316dc8f5d591ba55bcacf7338a4d87a0882161bf818f1807d6da55e8f}5’lerde olan reflü hastalığı sıklığı şimdi {e0a8e66316dc8f5d591ba55bcacf7338a4d87a0882161bf818f1807d6da55e8f}20-30 seviyesine ulaşmaktadır.

İnsanoğlu Kur’an-ı Kerim ve sünnete uygun beslense, aşırı doymadan sofradan kalksa ”Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz.” (Araf,31) ayet-i kerimesine ittiba etse ve Efendimiz’in öğüdünü tutarak bir öğünde midenin  üçte biri gıda, üçte biri sıvı ve üçte biri boş  kalacak şekilde yeme alışkanlığı olsa; alkol, sigara gibi dinimizin haram kıldığı kötü alışkanlıklardan kaçınılsa, insan sağlığını bozan, içinde hala ne tür  zararlı maddelerin bulunduğu bilinmeyen ve bağımlılık yapan kolalı ve gazlı içecekler içilmese belki de reflü hastalığı yok denecek kadar azalacak veya hiç olmayacaktır.