Nefha-i Muhammed (s.a.v.) -Komşu-
Derleyen: Mesut Çakır
Rafî b. Hadîc radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ev almadan önce komşu, yola çıkmadan önce de arkadaş arayın.”
Taberânî, el-Kebîr, 4/268.
Abdullah b. Amr radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Allah Teâlâ katında arkadaşların hayırlısı, arkadaşına faydalı olan, komşuların hayırlısı da, komşusuna faydalı olandır.”
Tirmizî, Birr 28.
Nâfi b. Abdülhâris radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Salih bir komşu, rahat bir binek ve geniş bir ev, Müslüman kişinin saadetindendir.”
Ahmed, 24/87.
Abdullah b. Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Allah, bir salih Müslüman sebebiyle, komşulara gelecek yüz belayı def eder.”
Taberânî, el-Evsat, 4/239.
Ukbe b. Âmir radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Kıyamet gününde muhakeme edilecek ilk iki hasım, iki komşu olacaktır.”
Taberânî, el-Kebîr, 17/303.
Abdullah b. Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Cebrail bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.”
Buhârî, Edeb 28; Müslim, Birr 140-141.
Muâviye b. Hayde radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre o, “Allah Rasûlü’ne Komşumun üzerimdeki hakları nelerdir, diye sordum.” dedi. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de şöyle buyurdu: “Hastalanırsa ziyaret edersin, ölürse cenazesine katılırsın, senden borç isterse verirsin, muhtaç duruma düşerse açığını örtersin. Hayırlı bir şeye kavuştuğunda tebrik edersin, başına bir musibet geldiğinde teselli edersin, binanı onun binasından yüksek yapıp da evinin hava almasına engel olmazsın, komşuna göndermeyeceksen, yaptığın yemeğin kokusuyla ona sıkıntı vermezsin.
Taberânî, el-Kebîr, 19/419.
Abdullah b. Abbas radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Komşusu açken tok yatan, (kâmil) mümin değildir.”
Ebû Ya‘lâ, Müsned, 5/92;
Taberânî, el-Kebîr, 12/154;
Beyhakî, Şuabu’l-îmân, 5/76, 7/454, 12/87.
Ebû Zer radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Çorba pişirdiğin zaman suyunu çok koy. Sonra da komşularını gözet.”
Müslim, Birr 143.
Ebû Hureyre radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Ey Müslüman hanımlar! Hiçbir hanım, komşunun verdiği bir koyun paçası bile olsa, onu küçük görmesin.”
Buhârî, Hibe 1, Edeb 30; Müslim, Zekât 90.
Ebû Şureyh radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Vallahi iman etmiş olmaz. Vallahi iman etmiş olmaz. Vallahi iman etmiş olmaz.” Sahâbîler: “Kim iman etmiş olmaz, Yâ Rasûlallah?” diye sordular. Allah Rasûlü:
“Yapacağı fenalıklardan komşusu güven içinde olmayan kimse!” buyurdu.
Buhârî, Edeb 29; Müslim, Îmân 73.
Ebû Hureyre radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse komşusunu rahatsız etmesin.”
Buhârî, Nikâh 80, Edeb 31, 85, Rikak 23; Müslim, Îmân 74, 75.
Abdullah b. Mesud radıyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre o, dedi ki: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’e, Allah katında hangi günah daha büyüktür, diye sordum. Peygamber Efendimiz:
“Seni yaratmış olduğu halde Allah’a bir ortak koşmandır.” buyurdu. “Muhakkak bu çok büyüktür.” dedim. “Sonra hangisidir?” dedim. O:
“Seninle beraber yemesinden korktuğun için çocuğunu öldürmendir.” buyurdu. “Sonra hangisidir?” dedim.
“Sonra komşunun hanımı ile zina etmendir.” buyurdu.
Buhârî, Tefsir 3, Edeb 20, Muhâribîn 5; Tevhid 40;
Müslim, İman 141.