İçeriğe geç
Anasayfa » SESİMİZ NEDEN ULAŞMIYOR?

SESİMİZ NEDEN ULAŞMIYOR?

Çocuklarımıza,

Ailemize,

Ebeveynimize,

Dostlarımıza,

Çevremize,

Hemcinsimiz insanlara

Sesimiz

Neden ulaşmaz acep?

 

“Allah’tan gelen merhamet sayesinde onlara yumuşak davrandın. Eğer sert, katı kalpli biri olsaydın, kuşkusuz çevrenden uzaklaşırlardı. Onları bağışla, kendileri için Allah’tan af dile, yapacağın işler hakkında onların görüşlerini al; ama karar verince artık Allah’a dayan. Hiç kuşkusuz Allah kendisine dayananları sever.” [1]

Âl-i İmran suresi 159. ayetinde Rabbimiz azze ve celle Peygamberine hitap ederek, yirmi üç yılda büyük bir insan kitlesini etrafında toplamasındaki başarının sırrını açıklamış ve bize, insan kalbine ulaşmanın ana ilkelerini öğretmişti.

Yumuşak davranmak: Sert ve katı kalpli insanlar, dilediklerini yapabilirler; ama etraflarında onları seven sayan insan bulamazlar. Güçleri ile esir ettikleri gönülsüz köleler bulabilirler. Merhamet ve sevginin gücü, silah ve paranın gücünden az değildir.

Bağışlamak esastır. Geçmiş hataları silemeyen insanlar yeni güzellikler oluşturamayabilirler.

Allah’a yalvarmak, hep dua ile yaşamak gerekir. O’nun yardımı ile ancak sarp kayalar aşılabilir.

Her şeyin en iyisini bilme kanaati yanlıştır. İnsanların, çocuk bile olsalar, düşüncelerini itibara almak, onların da bizi itibara almasının zeminini oluşturur.

Ayağını yere basarak yürümek gerekir. Usulüne uygun olarak karar verildikten sonra yola devam edilmelidir.  Yalpalanmak, ikide bir geri bakmak yok.

            İz bırakan sözlerin sahibi olmak için önce: 

  • Söz ve üslubun en güzelini seçmelisiniz. Her şeyin iyisi ve adisi olduğu gibi, sözün de iyisi ve adisi vardır. İnsanları mesela Kur’an’a davet edecekseniz, Kur’an üslubuna uygun bir dil ve metot kullanmalısınız.
  • Ortak konular varken, tartışmalı ve nefisleri azdıracak konulardan başlamayınız. Kolaydan zora doğru bir liste ile başlayınız. Kolay anlaşabileceğiniz konuları aranızda köprü yapın.
  • Muhakkak bir danışma halkanız olsun. El elden üstündür.
  • İki kulağı ve bir dili olan insan az konuşup çok dinlemelidir. Devamlı konuşan biri, iki dilli ve bir kulaklı ucube gibi görülebilir. Dinlemesini bilenler dinlenmeyi hak ederler.

            Sağır da engellidir dilsiz de!

  • Yerli yerinde ve zamanında konuşmak gerekir. Kendi kendine konuşan bir insanla, uygunsuz yer ve zamanda konuşanın ortak noktaları, söz ve enerji israfıdır. İnsanlar çocuk bile olsalar senin önünde durmak zorunda olabilirler; ama kalp kulaklarını sana açmazlar.
  • Dinleyenlerin dikkatlerini sınırsız bir vakitle ele geçirdiğini zannetmemelisin. Fırsatı en verimli şekilde kullanmanın yollarını dene. Mesela, en önemlileri, önceliklileri, iki zarardan birini tercih gerektiğinde en hafif olanını tercih etmek gibi prensiplerden taviz verme.
  • Tenkit edilmekten korkma, tenkit edene teşekkür et. Nefsinle baş başa kaldığında kendini değerlendir. Hz. Ömer diyor ki: “Bana ayıplarımı hediye edenden Allah razı olsun.”
  • Muhataplarının arasında ayrım yapma. Büyüğe de çocuğa da aynı ciddiyetle; ama seviyelerine göre konuş.
  • Her konuşmanın ardından bir değişim bekleme. Sözünün anlaşılıp anlaşılmadığını araştır. Dünyada bütün problemler ilk insan kadar eski ve köklüdür. Hiçbir problem anında hallolmaz. Sözün eğer, bir tohum gibi öz ihtiva ediyorsa bekleyedur. O bir gün yeşerir. Sabırsız insanlar kendi ektikleri fidanları bile fark etmeden ezebilirler.
  • Kişisel kanaatlerini ayet-hadis gibi tartışılamaz belgeler olarak görme.
  • Güneş gibi en güçlü enerjinin sahibi olmak istiyorsan, güneş gibi randevularına sadık kal. Dakikaları hatta saniyeleri hesapla.
  • Gelip geçen bir rüzgâr olma. Söylediklerinin peşinde ol. Çınar gibi fikirlerin sahibi ol. Basının gündemini gündem yapma. Ezeli ve ebedi bir davaya uygun şeyler konuş.
  • Gerekiyorsa, seni anlamalarına engel olan engellerle uğraş. Muhatabınızın çok özen gösterdiği ilgilerini direkt hedef alma.
  • Örnek olmak hatip olmaktan evlâdır.
  • Bir kişinin güzel hareketi bin kişiyi etkiler de, bin kişinin sözü bir kişiyi etkilemeyebilir
  • Söyledikleri ile çelişen bir insanın dinlenecek nesi olabilir?
  • Sempatik bir insan olman gerekir:

* İnsanlar, dara düştüklerinde seni yanlarında görmelidirler.

* Mutlulukları ve acıları paylaşan birisi olmalısın.

* Fildişi kulelerinde oturma. İnsanlarla iç içe ama sulanmamış bir kişiliğin olsun.

* Hediye vermesini bil. İhsan sahibi ol. Ödül ver. Üstteki el senin elin olmalıdır.

* Teşekkürü çok kullan.

* Görünümün temiz ve heybetli olsun.

* Ölçüsüz dostluklar ve düşmanlıklar ihdas etme.

Ve…

            Asla kızma! Başarmak ve kazanmak istiyorsan ‘doktor’ gibi ol. Hastanın hastalığı arttıkça, senin doktorluk çaban da artsın. Gerginliğini içine göm; ama mizacını değiştirme.

Allah’ın yardımı seninle olsun istiyorsan, Allah’ın rızasını katıksız bir şekilde hesaba kat. İhlâslı ol. Kalpler Allah’ın elindedir. Dilediği yöne yöneltmektedir. Peygamberler bile dilediklerini yapamadılar. Ama Allah’ın rızasını elde ettiler. Biz görevimizi yapmanın huzurunu yaşamak istiyoruz. Sonuçlar Allah’ın elindedir…

 

[1] Âl-i İmran 3/159